Hodowla królików

KRÓLIKI

Porady






Na tej stronie zamieszczane będą porady związane z hodowlą królików, a także przypomnienia o najważniejszych pracach hodowlanych.




HODOWLA KRÓLIKÓW ANGORSKICH. Króliki angorskie wymagają szczególnej pielęgnacji i obfitego żywienia. Trzymać je należy w idealnej czystości i chronić przed wilgocią i wysokimi temperaturami. Zwierzęta mają szczególne zapotrzebowanie na białko. Pasza musi więc być obfita w ten składnik nie tylko podczas rozpłodu i po strzyżeniu, ale przez cały rok. Rozród królików angorskich jest mniej intensywny i stosuje się najczęściej 1 do 2 wykotów w ciągu roku. Młodych nie odsadza się wcześniej jak po upływie 8 tygodni. Królik angorski daje około 200 g wełny w przeliczeniu na 1 kilogram żywej wagi, co daje około 800 gram na sztukę. Zwierzęta te nie przechodzą sezonowego linienia, lecz zmiana okrywy włosowej jest ciągła (włosy po wyrośnięciu wypadają). Wełnę można pozyskiwać na dwa sposoby: czesanie i strzyżenie (mniej pracochłonne, odbywa się przy pomocy maszynek elektrycznych). Strzyżenie należy wykonywać ostrożnie, by nie pokaleczyć skóry. Użytkowanie wełniste trwa około 3 lat. Zainteresowanie wełną królików angorskich spowodowane jest głównie wybitnymi właściwościami fizycznymi i technologicznymi. Nawet niewielki dodatek wełny królików angorskich do wełny owczej lub włókna syntetycznego podnosi walory estetyczne tkanin lub dzianin. Szczególne zastosowanie ma wełna królików angorskich w lecznictwie. Produkowane z niej dzianiny zaleca się szczególnie osobom cierpiącym na bóle reumatyczne. Duże znaczenie ma także przy produkcji bielizny i ubrań dla turystów i sportowców. Potochłonność i zdolność zatrzymywania ciepła przeciwdziała zaziębieniom. Osoby zaczynające chów królików angorskich powinny zacząć od niewielkiej liczby zwierząt, żeby zdobyć konieczne doświadczenie. Przed rozpoczęciem produkcji na większą skalę konieczne jest dokładne poznanie tych zwierząt i odpowiednie przygotowanie teoretyczne i praktyczne. Opis królika angorskiego na podstronie RASY.


POIDŁA DLA KRÓLIKÓW. Często zastanawiamy się, co zrobić by króliki miały stały dostęp do wody? Bardzo dobrym rozwiązaniem są urządzenia dozujące wodę. Można wyróżnić trzy typy podajników wody. 1. Poidło smoczkowe dla królików ze sprężyną mocującą, materiał: stal nierdzewna, cena takiego poidła to około 10 zł/sztuka. 2. Poidło smoczkowe dla królików z uchwytem, materiał: stal nierdzewna, tworzywo. Ten rodzaj dozownika pochodzi z importu, cena około 20 zł/sztukę. 3. Poidło butelkowe dla królików, materiał: tworzywo, cena około 13 zł/szt. (import).

CHÓW NA ŚCIÓŁCE. Budynki inwentarskie, w których nie prowadzi się aktualnie żadnej działalności i stoją puste, można wykorzystać do chowu królików na ściółce. Przed przystąpieniem do hodowli królików musimy te obiekty odpowiednio zaadaptować. Przede wszystkim należy utwardzić podłoże poprzez wykonanie betonowej wylewki. Betonowe podłoże uniemożliwi królikom kopanie nor, a także zabezpieczy je przed szkodnikami, między innymi przed szczurami. Prawidłowo zaadaptowany budynek gospodarczy powinien mieć wykonane zagrody (boksy) o wymiarach: długość 120 cm, szerokość 90 cm, wysokość 100 cm. Każdy boks powinien być wyposażony w ścianie frontowej w drzwiczki, przez które łatwo nam będzie usuwać odchody i przeprowadzać dezynfekcję. Poza tym powinny się w nim znajdować karmidło i poidło. Jako ściółkę stosuje się słomę.

SKARMIANIE MIESZANEK PEŁNOPORCJOWYCH. - Gdy karmiłem króliki paszami tradycyjnymi, pasza była zawsze dokładnie wyjadana, gdy zacząłem stosować mieszanki pełnoporcjowe, w ilościach zalecanych przez producentów pasz, króliki nie jedzą tych pasz tak chętnie, jak w żywieniu tradycyjnym - skarży się jeden z hodowców. Proszę Państwa, dawki zalecane przez producentów pasz są dawkami właściwymi i nie biorą się z powietrza, a poparte są najczęściej dokładnymi badaniami. Podstawową rzeczą, którą trzeba spełnić w żywieniu królików tymi mieszankami jest stały dostęp do wody. W żywieniu tradycyjnym króliki część wody pobierają ze zjadanej paszy, w żywieniu mieszankami takiej możliwości nie ma. Poza tym przechodzenie z karmienia tradycyjnego na karmienie paszami powinno odbywać się stopniowo, by nie narażać przewodu pokarmowego na stresy żywieniowe, które mogą niekorzystnie wpłynąc na wzrost królików i zamiast zwiększyć przyrosty masy ciała, mogą je na pewien okres zatrzymać.

KRÓLIKI ŚCIERAJĄ SIEKACZE. Miałem piękne drewniane klatki, niestety króliki poogryzały w nich drzwiczki i słupki - napisał jeden z internautów. Tak proszę Państwa takie sytuacje się zdarzają. Są one wynikiem ścierania przez króliki stale odrastających siekaczy. By tak się nie działo musimy podawać królikom pędy drzew. Mogą to być: brzoza, akacja, topola, wierzba, lipa, jabłoń, grusza. Bardzo dobra jest morwa, ponieważ oprócz tego, że króliki ścierają na niej siekacze, bardzo dobrze wpływa na jedwabistość okrywy włosowej. Ale uwaga, nie można podawać pędów drzew pestkowych, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie królików. Pędy drzew mogą być skarmiane zarówno w lecie jak i zimą. Podawać je można świeże lub wysuszone.

PRZYGOTOWANIA DO ZIMY. To już ostatnia szansa na to, by wyremontować i ocieplić pomieszczenia dla królików na zimę, a zwłaszcza znajdujące się na wolnym powietrzu, gruntownie skontrolować, poprawić dachy, uszczelnić szpary powstałe w lecie. Króliki można przez zimę przetrzymywać w klatkach na wolnym powietrzu, należy jednak zabezpieczyć je przed przeciągami, przewiewami i zasypywaniem przez śnieg. Króliki dobrze znoszą niskie temperatury. Trzymanie królików na wolnym powietrzu wpływa dodatnio na ich zdrowotność i na jakość okrywy włosowej. Jedynie młode z ostatniego wykotu potrzebują ocieplonych pomieszczeń oraz intensywnego i wysoko kalorycznego żywienia, aby w okresie chłodu mogły szybko zyskiwać na wadze. Dla całego stada wprowadzamy stopniowo żywienie zimowe, skarmiamy jeszcze resztki zielonek, ale już w małych ilościach podajemy paszę, którą będziemy karmić króliki w zimie. Nie zapominajmy o pojeniu. Niektórzy uważają, że skarmianie pasz soczystych zastąpi pojenie. Takie twierdzenie jest absolutną bzdurą.

SKÓRA KRÓLICZA po oddzieleniu od tuszki powinna być oczyszczona, uformowana i wysuszona. Czyszczenie, albo jak kto woli mizdrowanie ma na celu zeskrobanie z niej resztek mięśni i tłuszczu. Do prawidłowego wykonania tego zabiegu używamy łyżki lub tępego noża. Następnie skórę naciąga się na prawidło /do wykonania prawidła potrzebne nam są trzy listewki o szerokości około 4 cm, blacha lub sklejka i 4 śruby motykowe/,

prawidlo


na którym rozprostowujemy wszystkie fałdy na powierzchni skóry, brzegi skóry przywiązujemy sznurkiem do prawidła. Następnie skórę suszymy, najlepiej w miejscu przewiewnym w temperaturze 16-25 stopni Celsjusza, z dala od pieca lub działania światła słonecznego. Skóra wysycha po około 3 do 5 dniach. Miejsce suszenia skór powinno być zabezpieczone przed kurzem, a także myszami, molami, kotami i psami. Skóry po wysuszeniu poddajemy wyprawie. Często w listach pytacie Państwo, jak to jest - królik ma okrywę włosową białą, a po zdjęciu skóry jest ona od wewnątrz pokryta ciemnymi plamami? Ciemne plamy na wewnętrznej stronie skóry świadczą o nieukończonym procesie linienia.

UŻYTKOWANIE FUTERKOWE. Ten kierunek produkcji ma największe zastosowanie w hodowli amatorskiej, gdyż jest to kierunek bardziej kosztowny, a produkcja ma charakter okresowy. W użytkowaniu futerkowym wykorzystuje się rasy normalnowłose i krótkowłose, czasem tylko niektóre odmiany barwne tych ras. Decydujące znaczenie w chowie królików futerkowych ma panująca aktualnie moda na tego typu ubiory. Przy pozyskiwaniu skór musimy przestrzegać właściwych terminów uboju zwierząt, tak by uzyskiwać skóry o pełnej dojrzałości futrzarskiej. Jakie rasy najczęściej wykorzystywane są do takiej hodowli? Polecane są króliki następujących ras: olbrzymy srokacze, szynszylowate, białe duńskie, niebieskie wiedeńskie, szampańskie, czarne podpalane, a z ras krótkowłosych - reksy. Szczególną uwagę przy hodowli królików futerkowych należy zwrócić na: zapewnienie prawidłowego przebiegu sezonowych i wzrostowych zmian okrywy włosowej (najlepiej więc prowadzić hodowlę w pomieszczeniach nieogrzewanych), króliki muszą być żywione paszą wysokobiałkową (zapewnia to prawidłowy wzrost okrywy, przebieg linienia i wytworzenie dużej masy włosów), w żywieniu należy zapewnić królikom paszę o zwiększonej ilości witaminy D, ubój królików powinien być przesunięty na sezon zimowy, hodowca musi króliki dokładnie przeglądać, chodzi tu głównie o wybranie optymalnego termin uboju.

UPAŁY. Króliki źle znoszą wysokie temperatury, dlatego też powinniśmy im w czasie upałów zapewnić stały dostęp do wody. Przy temperaturze przekraczającej 25 stopni Celsjusza, króliki znacznie mniej jedzą, a przez to wolniej przybierają na wadze. Jeśli prowadzimy chów królików w pomieszczeniach zamkniętych powinniśmy te pomieszczenia często wietrzyć lub stosować urządzenia powodujące obniżenie temperatury i wymianę powietrza. Gorzej przedstawia się sprawa, gdy prowadzimy hodowlę na wolnym powietrzu. Klatki powinny być ustawione w miejscach zacienionych, oprócz stałego dostępu do świeżej wody, dobrze jest dwa, trzy razy w ciągu dnia polać zewnętrzną część klatek oraz podłoże na którym stoją zimną wodą.

KRZYŻOWANIE MIĘDZYRASOWE. Celem takiego krzyżowania jest poprawienie wartości tucznych i mięsnych mieszańców. Króliki uzyskane w wyniku takiego krzyżowania nie mogą być użytkowane rozpłodowo. Mają jednak cechować się wysokimi wskaźnikami użytkowości tucznej i rzeźnej. Powinny osiągać szybkie przyrosty masy ciała, cechować się dobrym umięśnieniem, a także niskim zużyciem paszy na 1 kilogram przyrostu masy ciała. Przykładem takiego mieszańca może być "Hyla", wyhodowany we Francji w wyniku skomplikowanych krzyżówek. Króliki te uzyskują masę ciała około 3 kilogramów w wieku 90 dni, a zużycie paszy wynosi 2,8 kg na 1 kg przyrostu. W Polsce także były prowadzone próby wyhodowania mieszańca, krzyżowano króliki ras: białe nowozelandzkie - białe polskie średnie, białe nowozelandzkie - kalifornijskie. Niektórzy hodowcy próbują także krzyżowania olbrzymów srokaczy z białymi nowozelandzkimi lub kalifornijskimi, jednak i te krzyżówki nie dają spodziewanych efektów.

ZAKUP, TRANSPORT, PIERWSZE DNI NA NOWYM MIEJSCU. Przed kupnem królików zadajemy sobie pytania, co powinniśmy zrobić podczas zakupu królików, transportu zwierząt na nowe miejsce i jakie warunki powinniśmy zapewnić królikom na nowym miejscu? Przede wszystkim podczas zakupu zwierząt powinniśmy sprawdzić czy są one zdrowe, a więc czy są ruchliwe, mają ogólnie zdrowy wygląd, dobrze żerują, okrywa włosowa jest błyszcząca. Dobrze jest kupować zwierzęta w fermach zarodowych, w których oprócz rodowodu możemy także otrzymać świadectwo lekarskie lub właściciel fermy powie nam, jakie szczepienia zwierzęta mają już za sobą. Powinniśmy dowiedzieć się, czym zwierzęta są żywione, by po przwiezieniu na miejsce przeznaczenia zadawać im tę samą paszę. Uniknie się przez to stresu spowodowanego nagłą zmianą paszy. Do klatek, w których będziemy transportować zwierzęta dajemy warstwę ściółki. Jeśli zwierzęta mają być transportowane dłużej niż jedną dobę, dobrze jest do klatki dać kilka kawałków marchwi lub buraków. Nie należy dawać pasz suchych, które podczas transportu zwiększyłyby pragnienie królików. Na nowym miejscu, zaraz po przywiezieniu królików podajemy im wodę, a dopiero potem pasze. Dobrze jest mieć taką paszę, jaką króliki żywione były dotychczas, a dopiero gdy króliki zaklimatyzują się na nowym miejscu, możemy stopniowo zacząć przechodzić na pasze takie, jakimi dysponujemy. Klatki muszą oczywiście być nowe lub jeśli już kiedyś chowaliśmy króliki, to stare klaki powinniśmy poddać dokładnej dezynfekcji.

POJENIE KRÓLIKÓW. Królikom należy zapewnić stały dostęp do wody. Króliki nie mające stałego dostępu do wody jedzą mniej paszy i mają znacznie mniejsze przyrosty masy ciała. Ważne jest, aby woda nie była zbyt zima. Podawana woda powinna mieć temperaturę od 10 do 15 stopni Celsjusza i być świeża oraz wolna od zanieczyszczeń organicznych. Powinna odpowiadać normom sanitarnym wody pitnej dla ludzi. Oczywiście mniej wody zużywają króliki karmione pokarmami zawierającymi duży jej procent, to jest zielonkami, okopowymi, a także te którym podaje się mleko. Dorosły królik wypija od 1/4 do 1/2 litra wody na dzień, króliki żywione paszami suchymi około 1 litra wody na 1 kg żywej wagi, a samice karmiące 6 do 9 królicząt od 3 do 4 litrów wody. Woda pochłania nadmiar ciepła powstającego w organizmie królików. Parując przez skórę jest głównym czynnikiem regulującym ciepłotę ciała. Ma to szczególne znaczenie podczas letnich upałów. Jeśli króliki mają zapewniony stały dostęp do wody, pobierają ją w takich ilościach, w jakich jest ona potrzebna organizmowi. Jeśli podaje się wodę okresowo, a do tej wody podaje się jeszcze zielonkę, to najczęściej występują u zwierząt wzdęcia. Jeśli więc chcemy by nasze króliki chowały się zdrowo, starajmy się o ile to jest możliwe, zapewnić im stały dostęp do wody, zaopatrując klatki w poidła, z których króliki będą pobierały wodę wtedy, kiedy mają pragnienie i w takich ilościach, w jakich im jest to potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

TRAWY, ZIOŁA I CHWASTY. W związku z przechodzeniem z żywienia zimowego na żywienie letnie, a więc skarmianie roślin zielonych, kilka uwag dotyczących skarmiania w żywieniu tradycyjnym traw, ziół i chwastów. Nie powinniśmy zbierać traw z miejsc nadmiernie wilgotnych, gdzie rosną trawy tzw. kwaśne, a także z miejsc, w którch trawy narażone są na osadzanie spalin. Zioła i chwasty mają duże znaczenie w hodowli królików, ponieważ oprócz wartości odżywczych, niektóre zioła działają dietetycznie i odrobaczająco. Największe znaczenie w żywieniu królików mają: mlecz zwyczajny, mniszek lekarski, komosa biała (lebioda), pokrzywa zwyczajna, oset polny, nostrzyk żółty, komonica zwyczajna, wyka, perz, bylica pospolita, pięciornik gęsi, babka zwczajna, podróżnik błękitny, krwawnik pospolity, wrotycz pospolity, ognicha, złocień polny. Dobrze jest skarmiać wyżej wymienione roślin w małych ilościach i wraz z innymi roślinami. Podczas zbierania pasz zielonych należy unikać roślin mogących u królików wywoływać zatrucia. Do takich roślin należą: bieluń dziędzierzawa, blekot pospolity, bluszcz ogrodowy, chaber bławatek, cis, czyściec bulwiasty, fiołek alpejski, glicynia, kąkol, kaczeniec błotny, konwalia, lulek czarny, naparstnica, nasturcja, oleander, pokrzyk wilcza jagoda, sasanka, wawrzynek wilczełyko, zawilec, zimowit jesienny. Trawy, zioła i chwasty należy skarmiać w stanie świeżym lub jako susz.

POMÓR KRÓLIKÓW - jedna z groźniejszych chorób królików, zwana także pomorem chińskim, ponieważ pierwsze przypadki tej choroby zanotowano w 1984 roku w Chinach. W Polsce występuje od roku 1987. Niezwykle groźna choroba o nadostrym przebiegu. W ciągu 48 godzin, a czasami nawet wcześniej może dojść do zejść śmiertelnych. Na krótko przed śmiercią u królików występują gwałtowne osłabienie i duszności oraz wysięk z nosa. Zaleca się nie lekceważyć tej groźnej choroby. Dobrze jest skontaktować się z lekarzem weterynarii, który powie, jak wielkie jest zagrożenie tą chorobą na danym terenie oraz powie, jakie szczepienia należy wykonać. Obecnie służby weterynaryjne w Polsce dysponują skuteczną szczepionką przeciwko tej chorobie. CUNIVAC, bo tak nazywa się ta szczepionka może być podawany podskórnie lub domięśniowo w ilości 0,5 ml dla królików do 1 kilograma oraz w ilości 1 ml dla zwierząt starszych.

KRÓLIKI POWYŻEJ 3 MIESIĄCA. Dojrzałość płciową króliki osiągają w wieku od 3 do 4 miesiąca życia. W tym czasie powinny one osiągnąć masę ciała pozwalającą na ubój. Niestety, jeśli króliki nie osiągną wymaganej masy pozostaje problem, co zrobić, gdy nie ma się odpowiedniej ilości klatek, by rozdzielić samce, które zaczynają między sobą bójki. Nie pozostaje nam nic innego jak kastrowanie. Króliki dobrze znoszą zabieg kastracji, po takim zabiegu znacznie szybciej rosną i mają smaczniejsze mięso. Podczas zabiegu należy przstrzegać zasad higieny. Po zabiegu, w ciągu 3-4 dni samce odzyskują apetyt i ruchliwość.

PIERWSZE 90 DNI w życiu królików to okres najważniejszy dla zwierząt, a także dla hodowcy. Od tego, jak ten okres hodowca wykorzysta, takie będzie miał wyniki hodowlane. W tym okresie przyrosty masy ciała (w zależności od rasy i żywienia) wynoszą od 25 do 40 gamów na dzień. Dlatego też nie wolno nam zmarnować tego okresu. Przy prawidłowym żywieniu młode króliki w wieku 90 dni powinny osiągnąć masę ciała około 2,4 kilograma. Oto jak kształtują się dzienne przyrosty masy ciała w gramach w zależności od wieku królików:

Rozmiar: 10226 bajtów



ODSADZANIE KRÓLICZĄT. Młode króliki odsadzamy od matek w wieku 40 do 45 dni, w zależności od intensywności produkcji, ewentualnie według własnego kalendarza hodowlanego. Najważniejszą rzeczą, o której musimy pamiętać przy odsadzaniu królicząt, to przystosowanie do odżywiania takimi paszami, jakimi żywione będą po odsadzeniu, a także odsadzane króliki muszą być dobrze rozwinięte. Najczęściej odsadza się wszystkie króliczęta jednego dnia, ale lepszą metodą jest odsadzanie królicząt stopniowo, najpierw dwie sztuki, następnego dnia dalsze dwie sztuki, aż do odsadzenia wszystkich królicząt. Jeśli cały zabieg odsadzania trwa kilka dni, zapobiegnie to stwardnieniu sutek samicy spowodowanego zatrzymaniem w nich niewyssanego mleka. We wspólnej klatce odsadzone króliki możemy trzymać do 3-4 miesiąca życia. W tym okresie króliki najszybciej rosną, ale też najbardziej są wrażliwe na jakość paszy. Nieodpowiednia pasza może powodować zaburzenia trawienia. Pasza powinna być bogata w składniki odżywcze. Wskazane jest także częste ważenie młodzieży. Waga ciała królików młodych da nam odpowiedź na pytanie, czy młode się właściwie rozwijają i czy zadawana im pasza jest właściwa. Jakie pasze podawać i ile króliki powinny ważyć w poszczególnych miesiącach życia można znaleźć w tabelach poniżej.

DEZYNFEKCJA KLATEK. Już niedługo zacznie się odsadzanie młodych królików z pierwszych tegorocznych wykotów. Aby młode króliki miały bardzo dobre warunki do rozwoju i nie chorowały na taką chorobę jak kokcydioza, musimy starannie przeprowadzić odkażanie pomieszczeń, w których będą przebywać. Powierzchnię klatek przed przystąpieniem do odkażanie należy dokładnie oczyścić z kału, resztek karmy i ściółki. Wszystkie sprzęty drewniane, klatki, należy najpierw wyszorować gorącym roztworem sody żrącej. Na 1 litr wody dajemy 30 g sody żrącej tworząc 3-procentowy roztwór. Po przeprowadzeniu odkażania należy klatki i sprzęt dokładnie wysuszyć i wywietrzyć. Bakteriobójczo działa też wystawienie odkażonych klatek i sprzętu na bezpośrednie działadnie promieni słonecznych. Odkażamy także teren na którym stoją klatki. Stosujemy do tego wapno, rozsypując je pod klatkami i przysypując cienką, około 5-centymetrową warstwą ziemi. Wszystkie prace związane z dezynfekcją należy wykonywać w ubraniach ochronnych i zachować szczególną ostrożność przy obchodzeniu się ze żrącymi środkami chemicznymi.

SZCZEPIENIA OCHRONNE. Jednym z najważniejszych szczepień ochronych w hodowli królików jest szczepienie przeciwko myksomatozie. Opis choroby myksomatoza można znaleźć na podstronie CHOROBY. Z myksomatozą można skutecznie walczyć, pod warunkiem, że hodowca z powagą podejdzie do problemu. Lecznice dla zwierząt w kraju dysponują skuteczną szczepionką uodparniającą przeciwko wirusowi myksomatozy. Szczepionka jest skuteczna i dobrze tolerowana przez zwierzęta. Podawana jest w formie zastrzyku. Lecznice dysponują opakowaniami do wykonania 10 zastrzyków (na 10 sztuk). Cena takiego opakowania wynosi 25 złotych. Pierwsze szczepienie wykonuje się u królików 4-8-tygodniowych, ale nie jest to regułą, bo na przykład w okresie zimowym, gdy na dworze nie ma owadów wywołujących tę chorobę szczepienie można przesunąć o kilka tygodni. Wskazane jest jednak, aby do końca marca wykonać szczepienie, żeby odporność zdążyła się wytworzyć przed pierwszym atakiem owadów. Aby utrzymać odporność zaleca się powtórzenie szczepienia. Radzę jednak Państwu ścisłą współpracę z lekarzami weterynarii na waszym terenie. Bowiem oni najlepiej orientują się w stopniu zagrożenia tą chorobą na Państwa terenie i najlepiej doradzą, kiedy wykonać pierwsze szczepienie, a potem kiedy powtórzyć szczepienie dla utrzymania odporności. Od stycznia 2002 roku myksomatoza nie jest chorobą zwalczaną z urzędu, lecz wszystkie przypadki wystąpienia tego wirusa podlegają rejestracji w organach weterynarii państwowej.

PREPARATY WITAMINOWO-MINERALNE. Bardzo dobrym preparatem witaminowo-mineralnym dla królików jest Polfamix F. Należy go stosować w celu zagwarantowania niezbędnego poziomu witamin i składników mineralnych. Szczególnie poleca się go przy skarmianiu pasz gospodarskich, takich jak: okopowe, zielonki, siana, śruty zbożowe, itp. Podawany stadu podstawowemu i młodzieży zapewnia wysokie efekty hodowlane i produkcyjne. Podnosi płodność i plenność, zwiększa procent odchowanej młodzieży, gwaratuje prawidłowy rozwój zwierząt. Na fermach produkcyjnych stosuje się go jako jeden ze składników mieszanki paszowej w ilości 10 kg na tonę karmy, natomiast w hodowli drobnotowarowej, jako dodatek do pasz treściwych z parowanymi ziemniakami. Dzienne dawki w gramach na sztukę powinny wynosić: samice i samce w okresie spoczynku - 3 gramy, samice w okresie krycia - 5 g, samice kotne i karmiące - 5 g, króliki młode 2-3-miesięczne - 1,5-2 g, króliki 3-6-miesięczne - 3 gramy.

Sukces hodowlany zależy od żywienia. Dlatego też poniżej przedstawiam tabelę, w której mogą Państwo zobaczyć, jakie są dzienne dawki pasz w żywieniu samic w okresie ciąży, laktacji i królików młodych do piątego miesiąca życia. Aby można lepiej czytać tabelę, trzeba ją skopiować i wydrukować.

Rozmiar: 24036 bajtów